Op 10 oktober verkenden we tijdens CoLab // Verkenning Welzijn op de fiets een aantal initiatieven, Lucas Groen en de Buurtcamping. Wat is er commons aan de initiatieven? Waar ligt de ruimte om te commonen?
Op 31 oktober beginnen we met een hapje eten en een presentatie van de commons-kaart van De Meent. De verkenners doen verslag van hun bevindingen waarop Richard (Lucas Groen) en Esther (Buurtcamping) reageren. Daarna nemen we als publiek de rol van verkenner op ons en verkennen twee initiatieven. Het Koffiehuis (Roel) op de Haarlemmerstraat en Commoning Slotervaart (Jurgen).
We duiken de diepte in met een ‘vissekom-gesprek’ over hoe we commons in welzijn verder kunnen versterken en verspreiden.
AANMELDEN
Eet en denk je mee? Zet je op aanwezig of stuur een mailtje naar h.krikke@sw-sl.nl
COLAB
CoLab is een tweeluik. Elke tweeluik focust op een thema en een stadsdeel van Amsterdam. Het eerste deel is een verkenning van verschillende initiatieven met een commons-aanpak. Het tweede deel is een verdieping van het commonsidee op basis van zowel de praktijk uit de verkenning als de theorie.
Verkende initiatieven:
1. De Natuurkamer/De Buurtcamping Sloterpark geeft de publieke ruimte van het park aan de bewoners van Geuzenveld en Slotermeer. Het is uitgegroeid tot een echte gemeenschap waar (kampeer)plek is voor mensen met een kleine beurs en een klein sociaal netwerk. De Natuurkamer is een bewonersbedrijf, gegroeid uit De Buurtcamping-groep, die het pand De Drijfsijs samen runt.
2. Lucas Community
In de Wildemanbuurt wordt door een gemeenschap van bewoners en buren zorg gedragen voor elkaar, de straten schoon gehouden, guerrilla plantenlijnen aangelegd, en moes- en plantentuinen collectief beheerd.
Kennismaken met:
I. Commoning Slotervaart.
De wijk Slotervaart kun je typeren als een ‘archipel’ van sociale- en bewonersinitiatieven. Eilandjes met hun eigenheid en eigenzinnigheid. Ondanks de overeenkomsten in doelstellingen, werkwijzen, soort activiteiten en deelnemers is er weinig bondgenootschap en teveel concurrentie. Hoe kunnen we in S’vaart de “markt” temmen en van 1+1=3 maken? Commoning S’vaart tracht een solidariserende wijkeconomie aan te jagen, democratisering vlot te trekken en taken van de overheid over te nemen (o.a. van WPI). Hoe en met wie worden welke kansen verzilverd en hoe worden welke risico’s getackteld?
II. Koffiehuis Haarlemmerstraat.
Het Koffiehuis is een laagdrempelige inloop voorziening. Mensen die nergens anders terecht kunnen, zijn hier welkom. Het Koffiehuis werkt volgens de methodiek van “de omgekeerde Matroesjka”. In de kleine Matroesjka zit een grotere verborgen. Hoe ze dat doen?