Commons Lab 2021 #3 – Bondgenoten onder en met mensen die een verschil maken

Datum: 19 april 15:30
Plaats: Online via Zoom.

Veel aandacht is er (geweest) voor wat bekend staat als “best practices”. Goede prakijken in wijken en gemeenschappen van onderop; door bewoners al dan niet georganiseerd in een collectief. Terechte aandacht. Goede praktijken geven hoop, inspireren, motiveren en verbinden. Uit goede praktijken en voorbeelden kunnen we lering trekken en is steevast een uitnodiging om de eigen praktijk eens vanuit een ander perspectief te herzien. De aandacht voor “goede praktijken” is nu gecombineerd met aandacht voor “best persons”, vertaald in “mensen die een verschil maken”.

Immers, nogal wat voorbeeldige en goede praktijken in de wijk en gemeenschap, of het nu om commoning gaat, kunst en cultuur, onderwijs en welzijn, empowerment of duurzaamheid, hebben initiërende, ontwerpende, pionierende, bouwende, verbindende types. Vrijwilligers of professionals die out of the box aan de gang gaan. Zich vastbijten door ‘in de modder te staan’. Vaak met ervaringskennis, vaak ook met een fundamentele systeemkritiek, maar altijd met passie en hartstocht. Niet zelden gaat het om trekkers, duwers en aanjagers die in staat blijken middelen te mobiliseren en – samen met anderen in de wijk en of gemeenschap – het verschil maken.

Op 19 april gaan we samen met Merlijn van Hulst van de universiteit van Tilburg en co auteur van “Mensen die een verschil maken in kwetsbare wijken” op verkenning en onderzoek. Wat kunnen die “mensen die het verschil maken” nu goed? Wat doen zij eigenlijk? Welke talenten hebben die gasten? Welke vaardigheden? Wat drijft hen? Hoe gaan zij om met tegenslagen als zij in de modder staan; in de wijk en of gemeenschap en hoe gaan ze om met tegenwerking vanuit het (ambtelijk-bestuurlijk) systeem? Maar ook en vooral, naar welke bondgenoten zoeken deze “mensen die het verschil maken”? En een nog lastigere vraag, met wat en hoe kunnen wij een bondgenoot zijn van die trekkers, duwers en aanjagers?

De bijeenkomst vindt digitaal plaats. Gast is Merlijn van Hulst, universitair hoofddocent Tilburg University. Martin Stam is wederom gespreksleider. Lees hier de publicatie ‘Mensen die een verschil maken in kwetsbare wijken’.

FB / Inschrijven voor Zoom

Plaats een reactie