De gemeenschapseconomie in Nieuw-West [28-2]

Hoe kan Community Wealth Building (CWB) de gemeenschapseconomie versterken in Nieuw-West? CWB is een strategie voor economische ontwikkeling gebouwd op de lokale gemeenschap die werkt voor de lokale gemeenschap. Op initiatief van het Commons Lab vond er eind vorig jaar een werkbezoek plaats naar Preston en Schotland omdat men daar al langer bezig is met CWB. Preston is volgens onderzoek de meest verbeterde stad van het Verenigd Koninkrijk door middel van CWB, het zogenaamde ‘Preston Model’. En Schotland is recentelijk begonnen om CWB te implementeren op nationaal niveau.

Op woensdag 28 februari delen we onze inspiratie en de lessen die we geleerd hebben met andere geïnteresseerden. Opbouwwerker Omar Khan van Preston United komt ons vertellen over CWB in Preston en het betrekken van gemeenschappen. Verder zijn er enkele workshops en eindigen we gezamenlijk eten en een optreden door Hessel Du Mark!

Ben je nieuwsgierig naar CWB maar weet je nog niet precies wat het inhoudt? Of wil je meer weten over de lessen uit Preston en Schotland? Wil je juist zelf aan de slag met coöperatief ondernemerschap in de wijk? Wil je misschien betrokken raken (vanuit je eigen positie/organisatie) of weet je het allemaal nog niet maar ben je ergens wel geïnteresseerd? Kom dan langs op 28 februari in de Ru Paré!

Gratis toegankelijk, maar graag vooraf aanmelden. vol=vol!

Programma:

15:30 Inloop
16:00 Welkomstwoord, korte introductie
16:15 Panel: reflecties op Preston en Schotland voor Nieuw-West (olv Christine Otten)
16:45 Spoken word intermezzo Hessel Du Mark
17:00 Gastspreker Omar Khan van Preston United
17:30 Verdiepingssessies: (zie hieronder de vijf opties)
18:30 Gezamenlijk diner & Blik op de toekomst
19:15 Muziek (live-optreden Hessel Du Mark) & naborrel

Verdiepingsessies

I Community Wealth Building 101 door Ted Howard
Is Community Wealth Building nieuw voor je? Blijf dan zitten voor deze presentatie door Ted Howard. Ted Howard is mede-oprichter van The Democracy Collaborative en pionier van de community wealth building beweging. Hoe kan geld dat lokaal wordt verdiend in de gemeenschap blijven? In deze presentatie legt hij uit hoe comunity wealth building werkt met veel concrete voorbeelden uit de Verenigde Staten en andere plekken. Voertaal Engels, met fluistervertaling achterin.

II Asset Based Community Development (ABCD) – ‘The grass doesn’t grow faster if you pull on it’
Verdiepend gesprek o.l.v. Omar Khan (Preston United) en Aldert de Boer (Combiwel Buurtwerk) over vruchtbare grond voor grassroots initiatieven en de rol van Asset Based Community Development daarin.
Doelgroep: ieder die met zijn poten in de klei wil staan. Voertaal: EN en NL.

III Inspiratie uit Nieuw-West
Ontmoet (andere) initiatieven en sociale ondernemingen uit Nieuw-West die al met coöperatieve werkvormen aan de slag zijn of willen gaan. Ontmoet elkaar, doe ideeën op, leer van elkaar en help lokale initiatieven verder te brengen met jouw denkkracht. Voertaal: NL

IV Koop Lokaal Platform
Het verhogen van de lokale geldcirculatie door Thomas Siderius en Henk van Arkel. Doelgroep: lokale ondernemers en ankerorganisaties. Voertaal: NL.

V CWB-ambassadeur zijn binnen je organisatie: wat heb je nodig?
Weet je inmiddels al wat meer over Community Wealth Building, bijvoorbeeld door deelname aan de studiereis naar Preston en Schotland, of door deelname aan een training of masterclass over CWB? En wil je die ervaringen en inzichten delen in de wijk of binnen jouw organisatie? Dan ben je ‘CWB-ambassadeur’!
Als CWB-ambassadeur sta je niet alleen. Misschien heb je vragen als: waar begin ik? Hoe vertel ik het CWB-verhaal aan anderen? En hoe kan ik leren van ervaringen van andere CWB-ambassadeurs in Nieuw-West?
In deze workshop staat de (beginnend) CWB-ambassadeur centraal. Wat heb je nodig? Wie heb je nodig? En welke toekomstige CWB-ambassadeurs kunnen ons versterken?

Plaats een reactie