Commons Lab #5 2021 – Voedselgemeenschappen

Voor het 5e Lab dit jaar willen we het hebben over voedsel en commons. Voedsel is misschien wel de sleutel tot een betere, mooiere e n rechtvaardigere wereld wanneer mensen hun gezondheid en die van de aarde in eigen hand nemen. De afgelopen tien jaar is er een grote toename van allerlei burgerinitiatieven in betrekking tot voedsel. En er is een groeiende consensus dat we af moeten van het huidige voedselsysteem van industriĆ«le landbouw, diens gebruik van pesticiden en fossiele brandstoffen, met als gevolgen de resulterende klimaat- en biodiversiteitscrisis, dierenleed en de uitputting van de bodem. Zijn de nieuwe burgerinitiatieven en voedselgemeenschappen onderdeel van een kanteling naar een nieuw systeem? 

We gaan ons verdiepen in de verschillende soorten voedselgemeenschappen die nu Amsterdam bestaan. Wat zijn deze en op wat voor manier kunnen we spreken over een commons? Verder gaan we ook kijken naar de gemeenschapsvorming die plaatsvindt rond deze initiatieven. Hoe betrokkenheid met dit soort initiatieven van invloed is op het alledaagse leven van mensen en hun kijk op de wereld. 

Dit keer eindelijk weer eens een keer niet digitaal maar in het echt. En op locatie bij een voedselgemeenschap in Nieuw-West: Stadsboerderij Osdorp (Botteskerksingel 30b). Aanvang 16:30. Programma begint om 17:00. Na afloop eten we gezellig samen een duurzame maaltijd van de Stadsboerderij. Graag wel registreren zodat we weten hoeveel mensen komen (ivb met corona) en hoeveel er blijven eten.

Programma:
16:30 aanvang
17:00 begin programma
– inleiding over voedselgemeenschappen door Arnold van der Valk (emeritus-hoogleraar Landgebruiksplanning van Wageningen Universiteit)
– vervolgens Marijtje Mulder (mede-oprichter van stadstuinderij Het Zoete Land, recent betrokken bij Land van Ons)
17:30-17:45 pauze
17:45 tweede gedeelte
Rondje met initiatieven uit Amsterdam (Voedseltuin IJ-plein, Kaskantine, Stadsboerderij Osdorp, Cascoland, NoordOogst en meer) met vervolgens open discussie over waar we elkaar kunnen versterken.
18:30 gezamelijk eten.

Registreren kan hier.

FB EVENT

Plaats een reactie