Commons Lab 2020 #1 – Commoning in de Buurt

12 maart – Ru Paré Community

Commoning in de wijk. Dat klinkt mooi. Kennis, faciliteiten, productiemiddelen en productiebronnen (denk aan energie), voorzieningen en netwerken delen, dat is al moeilijk genoeg. Samen hulpbronnen gemeenschappelijk beheren en samen mede eigenaar zijn van bijvoorbeeld een coöperatief initiatief, is nog lastiger. Immers, ook in de wijk zijn we belast met “de markt”. Te vaak zijn we elkaars concurrent en minder elkaars bondgenoot. Bewoners in de wijk worden hierbij uitgedaagd om burgerschap te herpakken. Dat wil zeggen: in plaats van de omgeving, de voorzieningen en faciliteiten in de wijk te consumeren, deze zelf vorm geven (ontwerpen) uitvoeren en beheren.

In Nieuw West stikt het van de initiatieven van “commoners” en actieve burgers om de regie te herpakken en een alternatief te realiseren voor “de markt”. Zorg en welzijnsinitiatieven, voedsel coöperaties, energie coöperaties, voedselkringloop initiatieven, buurtcampings, tuinen, stadsboerderijen. Commons, noemen we die dingen. Of met een oud Nederlands woord: Meent

Volgens welke principes worden deze Commons initiatieven ontwerpen en gerealiseerd. Op 12 maart gaan we aan de hand van twee concrete voorbeelden het gesprek aan. Wat is commoning, met wie, met wat, met welk resultaat en volgens welke principes richten we Commons in?

Commons onttrekken zich aan de logica van de markt en marktverhoudingen. Is de overheid (de staat) hierin een partner en faciliteert zij Commoning en Commons initiatieven of is zij eerder een beer op de weg. Een urgentie vraag omdat Commononers en Commons initiatieven de relatie met de overheid en haar vertegenwoordigers anders wil inrichten.

Aanmelden wordt op prijs gesteld. Mede in verband met het aantal eters.
secretariaat@sw-sl.nl

Martin Stam leidt het Lab in. Menno Dubois en Jasper Klapwijk presenteren twee initiatieven. De Kaskantine en de Coöperatie Samen aan de slag. Henk Wagenaar leidt de discussie in en legt de gepresenteerde initiatieven langs de meetlat van Ostrom, een van de internationaal vooraanstaande denkers over Commons.

Moderator is Jurgen van de Heijden

Plaats een reactie