Commons Lab 2021 #1 – Geld&Macht (tweeluik – deel 2)

Locatie: Zoom – link
Tijdstip: 13 januari – 19:30 (stipt!)

Op woensdagavond 13 januari vindt het volgende Commons Lab plaats. Vanwege corona organiseren wij deze nog een keer online via Zoom (link). We gaan verder met ons tweeluik over geld en macht.

Afgelopen 26 november vond het eerste deel over geld en macht plaats. Een verslag van deze bijeenkomst kun je hier teruglezen. Dit keer gaan we vooral in op geld. Hoe werkt het financiële stelsel en hoe zit deze commons initiatieven in de weg? En wat zijn manieren waarop commons initiatieven zich desondanks weten te financieren? Net als de vorige keer beginnen we met het grotere plaatje maar gaan we ook in op de praktijk.

We beginnen met een bijdrage van Henk Wagenaar over het financiële stelsel; over hoe ongelijkheid vergroot wordt en onze welvaart wegvloeit. Hierna gaan we verder met wooncoöperaties – oftewel commoning op het gebied van huisvesting, waarbij bewoners zelf de verantwoordelijk nemen voor het beheer van hun eigen woning. Vastgoed is een essentieel onderdeel van het financiële stelsel en stond aan de basis van de financiële crisis van 2007. Het recht op huisvesting staat met name in Amsterdam onder druk door financialisering. Wooncoöperaties zijn een manier om hieronder uit te komen door huizen uit de markt te halen (‘decommodificeren’).

In Amsterdam zijn er diverse projecten van nieuwe wooncoöperaties gaande. Tevens presenteerde de gemeente Amsterdam vorig jaar het Actieplan Wooncoöperaties, met de ambitie dat binnen twintig jaar 10% van alle Amsterdamse woningen in het bezit is van een wooncoöperatie. Maar hoe steekt een wooncoöperatie nu precies in elkaar? Hoe kun je vastgoed blijvend uit de markt halen en waar zijn de voorbeelden? En hoe financier je een nieuwbouw-project en hou je het betaalbaar? En hebben minder draagkrachtigen baat bij de wooncoöperatievorm? We spreken hierover met Clemens Mol (wooncoöperatie expert bij !WOON) en Josta van Bockxmeer (betrokken bij De Nieuwe Meent en correspondent Wonen voor De Correspondent). Martin Stam is wederom gespreksleider.

plattegrond

Plaats een reactie